Въпрос: Мога ли да поставя ламиниран паркет върху мокет, балатум, плочки, естествен паркет и др.?
Отговор: Да. Необходимо условие за монтаж на ламиниран паркет е основата да бъде твърда, суха, равна и чиста. При монтаж върху мокет, балатум, плочки и естествен паркет е задължително поставянето на изолационна подложка.

Въпрос: Може ли да се монтира ламинат върху подово отопление?
Отговор: Ламинираният паркет може да бъде монтиран върху системи за водно подово отопление.

Въпрос: Кои са методите за редене на паркет?
Отговор: Паркетът се реди основно по три възможни начина: чрез лепене, чрез коване и чрез захващане на отделните детайли един за друг („клик” система).

Въпрос: Какво трябва да знам за первазите и преходните лайсни?
Отговор: Преходните лайсни служат за плавно съединение на паркетната настилка и останалите настилки в дома. При поставянето на паркет в големи помещения задължително се поставя преходна лайсна за да се избегне цялостно пренареждане в следствие на деформация (надуване) на паркета.
Основната функция на первазите е да покриват свободното разстояние между паркета и стената, което се оставя превантивно.

Въпрос: Искам да монтирам ламиниран паркет, но имам деца и домашни любимци и се страхувам че ще е шумно. Как реагира ламината в такава среда и има ли нещо което мога да направя да намаля шума?
Отговор: Ламинирания паркет се препоръчва за среда, където „предизвикателство“ като деца и домашни любимци съществува. В този случай избора на подложка ще има най-голям ефект за намаляване на шума. При покупката на ламината се консултирайте със специалист за да ви помогне да определите вида на подложката, който ще е най-подходящ.

Въпрос: Мога ли да монтирам ламинат на стената?
Отговор: Възможно е да се монтира на стена, но не го препоръчваме.

Въпрос: Мога ли да монтирам ламинат в неотопляемо помещение (гараж, кабина, веранда, мазе)?
Отговор: Ламината трябва да бъде монтиран в климатично стабилна среда, като се избягват крайни промени в температурата и прекомерната влажност.

Въпрос: Мога ли да монтирам ламинат в банята?
Отговор: Някои производители предлагат ламинат за употреба в баните. Въпреки това, тъй като баните са райони с висока влажност, не препоръчваме избора на такава настилка.

Въпрос: Колко дълго ще издържи моя ламиниран паркет?
Отговор: Колко дълго ще издържи, зависи от избора ви на ламиниран паркет , натоварването на което е подложен и не на последно място грижите ви за него.

Въпрос: Избледнява ли ламината?
Отговор: Обикновено не. Възможно е през годините да намерите малка разлика.

Въпрос: Може ли да се нарани ламинирания паркет от тежки мебели?
Отговор: Ламинирания паркет предлага по-добра защита от вдлъбнатини и надрасквания, от повечето подови настилки. Въпреки това, трябва да се внимава много, когато се местят тежки предмети.

Въпрос: Защо е необходимо да оставя зона за разширяване около периметъра на стаята?
Отговор: Зона за разширяване е необходима за да се даде възможност за нормални движения на настилката поради климатични промени.

Въпрос: Защо е необходимо ламината да престои 48 часа в стаята, преди монтажа?
Отговор: Ламината трябва да се аклиматизира към условията на стаята, в която ще се монтира. След 48 часа продукта се е стабилизирал и така шанса за последващи промени в размера на настилката намаля.